Uncategorized

Pelabuhan Jiwa Kita

Kita bagai kapal berlayar, dipandu oleh cahaya rumah apiNamun masih terpesong, di lautan hati yang tiada batas.Rumah api berkelip, memberi isyarat jelas dan nyata,Namun di setiap gelombang, kita jumpa arus yang sama. Terpesong…
Fakta

Garpu: Alatan Makan yang Pernah Dikecam

Anda sedang asyik menyuap laksa atau bihun kegemaran anda dengan seleranya. Anda fokus pada garpu di dalam genggaman, tetapi pernahkah anda berhenti sejenak untuk memikirkan garpu yang anda sedang gunakan? Alatan ini, yang kelihatan…
Fakta

Toilet Snorkel ciptaan pelik yang mampu selamatkan anda

Bayangkan anda berada di tingkat atas sebuah hotel bangunan tinggi dan tercetus kebakaran. Malangnya, anda terperangkap di dalam bilik kerana asap dan api di luar bilik, dan seperti kebanyakan hotel, tingkap tidak boleh dibuka. Asap…
Inovasi

Maksud Pembelajaran Mesin

Pembelajaran mesin (Machine Learning) merupakan salah satu cabang dalam bidang kecerdasan buatan (Artificial Intelligence) yang membolehkan sistem komputer mempelajari dan memperbaiki diri daripada pengalaman tanpa perlu diprogram…
Inovasi

Sejarah ChatGpt

Dalam dunia Teknologi Maklumat, ChatGPT adalah satu lagi pencapaian menakjubkan yang menunjukkan keghairahan inovasi dan hasrat tekun pengasasnya. Artikel ini akan membawa anda melalui sejarah yang menarik mengenai ChatGPT, dari…
Fakta

Covid-19: Fasa Peralihan Endemik

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini mengumumkan bermula 1 April 2022, Malaysia akan mula ke fasa peralihan endemik dengan pembukaan sempadan negara, pemansuhan penjarakan fizikal untuk solat jemaah, pemansuhan had…
Inovasi

ChatGPT: Alat Bantuan AI untuk Komunikasi Efektif

ChatGPT adalah model bahasa yang dibangunkan oleh OpenAI, berdasarkan kepada senibina GPT (Generative Pre-trained Transformer). Ia direka untuk memahami dan menghasilkan teks yang mirip dengan teks manusia berdasarkan input yang…
Destinasi

Bubble And Lake Di AYER 8 Putrajaya

Hai semua! Hari ini saya nak cerita pasal satu tempat yang sangat menarik di Putrajaya, iaitu Ayer@8. Kalau korang suka suasana romantik ala-ala Venice, tapi tak nak pergi jauh-jauh, Ayer@8 ni jawapannya. Lokasinya pun mudah je nak…