Inovasi

Joomla vs WordPress

Memilih Sistem Pengurusan Kandungan atau dalam bahasa lainnya content management system (CMS) adalah satu keputusan penting yang boleh memberi kesan besar kepada laman web anda. Terdapat pelbagai CMS pada masa ini, masing-masing dengan kebaikan dan keburukan tersendiri, dan setiap darinya mempunyai peminat yang sentiasa mengatakan pilihan mereka yang paling terbaik. Walaupun begitu terdapat 2 CMS yang paling menonjol dan paling banyak digunakan iaitu WordPress dan Joomla.

Kedua-dua platform ini terkenal dengan mudah penggunaannya, peluang penyesuaian yang luas dan mampu menampung komuniti yang aktif. Walaupun WordPress dan Joomla mempunyai kebaikan dan keburukan masing-masing, kedua-duanya boleh digunakan untuk membina laman web yang moden dan penuh dengan ciri – ciri yang menarik. Lantaran ini bagaimana seharusnya anda memilih mana yang lebih sesuai untuk anda?

Perbezaan antara WordPress dan Joomla ialah pada mulanya Joomla lebih berfungsi sebagai CMS yang ditujukan untuk laman web seperti portal, sedangkan WordPress pada mulanya adalah platform yang lebih berfokus pada blog. Walaupun begitu dimasa ini, kedua-dua WordPress dan Joomla telah mampu untuk menjalankan sebarang jenis laman web.

Dari sudut pandang teknikal, kedua WordPress dan Joomla bukan perisian yang biasa. Ia hanya hanya berfungsi apabila dipasang pada pelayan web atau dalam bahasa lainnya disebut Web Server. Web Server kini boleh disewa dari pelbagai syarikat samaada dalam negeri mahupun dari luar negara bergantung kepada keperluan dan kemampuan anda.

Sekiranya anda ingin membina sebuah laman web, aspek utama untuk difikirkan adalah bagaimana anda selesa dan faham dengan konfigurasi perisian web dan server serta berurusan dengan aspek teknikal proses secara umum.

Secara sepintas lalu, Joomla lebih ditujukan kepada mereka atau pembangun sesuatu laman web yang berpengalaman dan telah memahami perisian tersebut kerana konfigurasinya agak banyak dan mengelirukan sekiranya kita tidak mempunyai asas mengenainya. Sebaliknya, WordPress adalah lebih mudah dan lebih mesra untuk dimulakan. Di bawah ini dinyatakan perbezaan antara keduanya

1. Pengoptimuman enjin carian atau Search Engine Optimazation (SEO)

Jika kita membandingkan kemampuan Search Engine Optimization (SEO) bagi kedua-dua platform ini kita mendapati Joomla mendapat kelebihan sedikit kerana membolehkan penggunanya untuk menetapkan deskripsi meta dan kata kunci untuk artikel baru, seperti:

Namun Begitu keupayaan kedua-dua platform banyak bergantung kepada plugin atau sambungan tambahan bagi mempertingkatkan lagi keupayaan SEO sesuatu platform. Pada pengamatan saya setakat ini wordpress jika dibantu dengan plugin Yoast SEO ia ia mampu mempertingkatkan lagi kemampuan SEO WordPress dengan lebih baik berbanding ciri-ciri tersedia pada joomla.

Manakala bagi joomla pula satu plugin (component) yang menyamai Yoast Plugin iatu Jsitemaps namun begitu saya berpendapat Yoast adalah lebih baik dan flexible berbanding JSitemaps kerana plugin Yoast SEO mengkategorikan skor SEO anda di kawasan yang berbeza menggunakan sistem lampu lalu lintas warna merah, kuning, atau hijau. Selain itu, plugin tersebut memberitahu anda bagaimana untuk meningkatkan skor anda di setiap kawasan dan jika itu tidak mencukupi, ia juga menilai kebolehbacaan pos anda.

Satu kelebihan yang ada pada WordPress yang tiada pada Joomla ialah Permalink yang fleksibel ia sangat penting bagi setiap artikel yang kita pos. Dengan Permalink yang sesuai URL sesuatu artikel tidak akan terjejas walaupun kategori sesuatu artikel diubah. Berbanding Joomla tidak terdapat pilihan tersebut. 

2.Keselamatan

Memang benar, tiada sisitem yang benar-benar selamat. Namun begitu aspek keselamatan juga adalah amat penting. Persoalannya sekarang platform mana yang lebih selamat. Diantara Joomla dan WordPress manakah Platform yang disertakan dengan ciri-ciri keselamatan?

Disebabkan popularitinya, WordPress ia kerap menjadi sasaran pada login bahagian belakang iaitu login di bahagian admin. Setiap permasangan WordPress ia banyak bergantung kepada plugin-plugin luaran untuk berfungsi dengan baik dan dalam keadaan ini tentulah menjadi kesukaran dan masalah bagi memastikan adakah plugin-plugin pihak ketiga itu benar-benar selamat. Walaupun ini adalah positif yang pasti, ia juga merupakan mimpi buruk dari sudut keselamatan.

Adalah mustahil untuk memastikan bahawa setiap plugin menggunakan standard keselamatan yang sesuai, dan tetap serasi dengan versi platform yang lebih baru. Selain itu, WordPress tidak mempunyai ciri-ciri asas seperti memaksa sambungan Secure Socket Layer (SSL) pada papan pemukanya. Malah, anda perlu mengubah suai fail terasnya untuk membolehkan fungsi tersebut. Selain itu pengesahan Dua Faktor (Two-Factor Authentication) dan ciri-ciri keselamatan lain banyak bergantung sepenuhnya kepada Plugin.

Sebaliknya, Joomla menyediakan kedua-dua pilihan untuk memaksa sambungan ke atas SSL dan satu lagi untuk Two-Factor Authentication (2FA). Di samping itu, ia menawarkan satu set sambungan keselamatan sendiri, dan Pembangun penyambung (Extension) mengekalkan senarai sambungan tersebut dengan kelemahan yang diketahui. Maka dari segi keselamatan Joomla adalah lebih baik

3. Pengurusan kandungan dan potensi

Kedua-dua WordPress dan Joomla adalah CMS yang kompleks, dan membolehkan pengguna membuat dan mengurus hampir semua jenis laman web. Walaupun WordPress sering dikaitkan dengan blog, ia juga merupakan penyelesaian hebat untuk tapak web yang lebih kompleks. Dari sudut lain, Joomla agak rumit meskipun ia menawarkan beberapa dokumentasi yang baik.

Sebuah laman web yang dibina dengan Joomla boleh berkembang menjadi apa sahaja yang dikehendaki, tetapi pemahaman dan pembelajaran adalah lebih mantap bagi pengguna yang tidak mempunyai pengalaman dalam pembangunan web.

Walaupun bersamaan dengan potensi yang ada, wajar untuk mengatakan bahawa WordPress membolehkan penggunanya untuk menguruskan kandungan mereka dengan lebih mudah. Sesiapa sahaja boleh memahaminya dalam tempoh yang singkat. Mengambil semua pertimbangan ini, WordPress mempunyai kelebihan dalam segi ini.

Kesimpulannya

Dari sudut lain, tidak dapat dinafikan Joomla lebih fleksibel daripada WordPress. Ia menawarkan sistem yang boleh disesuaikan hampir kepada apa-apa bentuk yang anda mahu, dan ia membolehkan anda melaksanakan banyak penyesuaian kecil tanpa bergantung pada sambungan (Extension).

Oleh itu terpulang pada anda. Ianya bergantung kepada matlamat anda membina sesuatu halaman web. Jika sekadar hanya sebuah blog maka jelas WordPress adalah yang terbaik. Namun begitu ia bukan bermaksud WordPress tidak boleh berkembang kepada web yang lebih komplek tetapi pilihan mesti dilakukan.

Sampai bila kita asyik memikirkan mana yang lebih baik. Namun begitu dalam hal ini bergantunglah pada minat dan tujuan masing-masing. Apa pula pandangan anda? sila nyatakan di dalam komen.

Related posts
Inovasi

Maksud Pembelajaran Mesin

Inovasi

Teknologi AI dan fungsinya

Inovasi

Sejarah ChatGpt

Inovasi

ChatGPT: Alat Bantuan AI untuk Komunikasi Efektif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *